Хиландарски посед у Горњој и Доњој Гадимљи - Zarković, Božidar V.; Gašić, Dejan R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Породица Бранковић је, поред владарске лозе Немањића, била највећи приложник манастира Хиландара. Њихови дарови Хиландару су се налазили у Дреници, на Косову, Лабу, Метохији, Косовском Поморављу и скопској области. У раду се говори о поседу који је манастиру Хиландару подарио Вук Бранковић, а који се састојао од два села: Горња и Доња Гадимља. Приложена села и данас постоје под истим именом на југоисточном ободу косовске равнице. О дариваном поседу су сачуване две повеље: оригинална и, вероватно, концепт, од којих последњи примерак није до сада штампан. Оригинални примерак се разликује од концепта по томе што садржи детаљне међе поседа. На основу повеља Вука Бранковића, других извора и литературе у раду доносимо територијални обим поседа и могуће време његовог настанка.