Савесност и отвореност као предиктори ризичног и деликвентног понашања адолесцената - Krstić, Miroslav Ž.; Ristić, Bojana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Уз помоћ упитника ризичног и деликвентног понашања младих и скала ризичног понашања које су новијег датума, те упитника димензија/особина личности петофакторским и шестофакторским моделом личности, пратећи неке од демографских података, на основу процене породичних односа, нивоа емоционалне и социјалне интелигенције испитаника и других параметара тежили смо да издвојимо неке од предиктора ризичног и деликвентног понашања адолесцената са циљем предузимања различитих превентивних активности, посебно у сфери поремећаја понашања деце и младих. И не само то, намера је да уз приказ четири истраживања (Структура личности и ризико-фактори код адолесцената; Породични односи, црте личности и склоност ка агресивним облицима понашања адолесцената; Схизотипалне карактеристике и емоционална интелигенција као фактори агресивности адолесцената; Личност, породични ризико-фактори и психопатија као предиктори криминалног понашања код адолесцената) дамо практични и теоријски допринос пре свега у психодијагностици деце и младих, форензичкој психологији, психологији менталног здравља деце и младих и предвиђању понашања деце и младих, као и психологији као науци уопште, јер је предвиђање један од важних, ако не и најважнијих, циљева науке. У овом раду, због ограниченог обима, бавићемо се само једним истраживањем под називом „Структура личности и ризико-фактори код адолесцената“ и предлогом идеја у вези са практичном применом овог истраживања у клиничкој пракси и психологији, те примењеним гранама клиничке психологије уопште. Истраживање је имало за циљ да испита да ли су особине личности статистички значајни предиктори ризичног и деликвентног понашања адолесцената. Резултати показују да димензије савесности и отворености представљају предикторе различитих категорија ризичног и делинквентног понашања.