Стручно усавршавање професора – ставови професора пословног енглеског језика у средњим стручним школама у Србији - Vidaković, Mirna M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Рад се бави стручним усавршавањем професора који пословни енглески језик предају у средњим школама у Србији. Циљ је сагледавање њихових ставова, искустава и потреба у погледу стручног усавршавања, како би се добиле смернице за унапређење ове области. Истраживање је обухватило 29 испитаника, а као истраживачки инструмент коришћен је анкетни упитник. Подаци су анализирани методама дескриптивне статистике и анализе садржаја. Резултати су показали да потребе професора нису довољно препознате, али да су они сами свесни важности професионалног развоја за педагошку праксу. Испитаници су указали на значај припреме професора за рад у области пословног енглеског језика, као и на неопходност пружања континуиране педагошке подршке у погледу јачања општих и стручних наставничких компетенција, при чему је од великог значаја компетентност водитеља програма усавршавања. Наглашена је и потреба за осавремењивањем и већом доступношћу програма, чему може да допринесе већа заступљеност виртуелних облика усавршавања, као и утврђивање места и времена активности усавршавања у складу са потребама и могућностима професора.