Oбразовање као чинилац квалитета слободног времена одраслих - Andrić, Aleksandra M.; Dobrić, Tamara M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Слободно време представља саставни део живота сваког човека, а самим тим има и богат манифест у подручју васпитања и образовања. Начин организовања и коришћења има велики утицај на формирање свестране човекове личности. Наиме, адекватно организовање слободног времена може позитивно утицати на здравље, физички и ментални развој. С обзиром на то да је слободно време категорија која прати развој друштва, може се рећи да промене у развоју друштва утичу како на све сфере човековог живота тако и на слободно време. Појам и основне карактеристике слободног времена били су предмет бројних расправа и истраживања многих педагога, социолога, психолога, филозофа итд. Већи број аутора сагласан је са констатацијом да се могућност развоја личности и њених потенцијала управо може анализирати и објаснити у оквиру слободног времена. Циљ рада је да покаже да ли образовање може да утиче на подизање квалитета слободног времена одраслих. С тим у вези, у раду се истичу присуство, значај, као и деловање појединих чинилаца који могу да утичу на процес организовања и реализацију слободног времена.