Уметничка слика Београда у прози Стевана Сремца - Soleša, Biljana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Предмет истраживања овог рада је уметничка слика Београда у прози Стевана Сремца. У уводном делу рада указано је на друштвено-историјске, економске и културне прилике у Београду крајем XIX века и опште одлике Сремчеве београдске прозе. Интерпретацијом одабраних приповедака са овом тематиком у средишњем делу рада осветљени су топоси укрштања домаћег и страног света, сеоског и градског менталитета, топоси кафана и градске периферије. У раду се разматрају теме Грко-Цинцара у Београду, настанак београдске буржоазије и бирократског система. Дат је осврт на уметничку пројекцију слике о другима и нама, те на слику националних типова. Увидом у критички и сатирички аспект ове прозе, у завршном делу рада открива се да је аутор извесне теме у оквиру београдске прозе са доминантном друштвено-социјалном проблематиком обликовао уметничким поступком без ведрине и хумора по којима је широј читалачкој публици познат.