Еколошко васпитање и образовање у млађим разредима основне школе - Minić, Vesna Lj.; Jovanović, Marija M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Потреба за очувањем животне средине у којој човек живи и ради све је израженија у савременом свету, посебно због чињенице да еколошка криза постаје глобални проблем узрокован, пре свега, ниском еколошком свешћу човека. Уништавање природне околине, трошење природних ресурса, глобалне климатске промене подстакле су важност и значај васпитања и образовања за очувањем животне средине. Еколошко васпитање и образовање, као процеси перманентног карактера, континуирано продубљују и иновирају своје садржаје, који се реализују кроз обавезне и изборне предмете, али и кроз слободне и факултативне активности организоване у основној школи. Еколошки садржаји обезбеђују ученицима млађег школског узраста у нашој земљи: упознавање са основним појмовима у вези са екологијом и животном средином, стицање знања о позитивним и негативним утицајима на природно окружење, као и мерама спречавања и заштите од свега што га нарушава. Актуелност ове теме огледа се у постављеним задацима еколошког васпитања и образовања, који се односе на подстицање личне одговорности сваког појединца да својим активностима мења животну средину у правцу квалитетнијег живота, као и да преноси стечена знања младима са циљем изграђивања еколошке свести.