Наисус − Преглед политичких и економских прилика у граду од I до V века н. е. - Ljubomirović, Irena V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Наисус је био један од муниципалних градова у римској провинцији Средоземној Дакији. Преко територије града пролазиле су важне копнене саобраћајнице које су повезивале западни део Царства са Истоком због чега је и сам град морао бити јак војнички пункт. Војни и стратешки значај Наисус је задржао и за време владавине Константинових наследника. Чињеница да се у граду налазила и радионица за производњу оружја битно је утицала на Јулијана Апостату да током сукоба са Констанцијем изабере Наисус за своје војно упориште. Поред радионице за производњу оружја, велики број предмета пронађених на територији града потврдио је и постојање царских радионица. Рад радионица био је могућ и захваљујући богатим рудницима у ремезијанском агеру и залеђу Timacum Minusa. Економски просперитет и материјално благостање града у IV веку привукли су све више занатлија који су унапредили производњу у градским радионицама. Град није био опасан високим бедемима што указује да су економија, привреда и пољопривреда биле изнад одбрамбеног значаја. За период боравка Гота на Медијани недостају историјски извори тако да је само на основу поменутих археолошких налаза немогуће створити потпуну слику о животу Гота на Медијани. Сигурно је само да је до упада Гота Медијана имала пагански изглед, док су изградњом ранохришћанских цркава Готи бар за извесно време унели хришћански дух. Крајем IV и почетком V века, након готских упада наступа период економског опадања који је имао одјека и у самом Наисусу. Продором Хуна 441. године уништена су утврђења на лимесу, а затим и градови у унутрашњости, међу њима и Наисус. Град ће након тога бити обновљен, да би потом поново страдао у новом налету Острогота. Након што су се Остроготи повукли у Италију 488. године балканске провинције, али и град Ниш, неко време биће поштеђени упада варвара.