Transformacija i transcendencija kroz transgresiju u romanu ’Samo još jedna Džihad Džejn’ Tabiša Kera - Bajraktarević, Faruk (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Ovaj rad analizira Tabiš Kerov roman Just Another Jihadi Jane [Samo još jedna Džihad Džejn] kao književni doprinos preispitivanju etabliranih neoorijentalističkih poimanja ženske moći djelovanja u militantnim organizacijama kao što je Islamska država. Oslanjajući se na niz teorijskih analiza o nedostatnosti normativnih pristupa konceptu ženske moći djelovanja formiranih u binarnim okvirima, rad ukazuje na to da Just Another Jihadi Jane odbacuje rasprostranjena viđenja ženskih džihadista kao heroina sa punom moći djelovanja ili nemoćnih žrtava propagandističke manipulacije, promovišući nebinarno viđenje ženske moći djelovanja kroz narativnu interpretaciju njegovih specifičnih i kontekstualno određenih manifestacija. Primarni značaj ovog romana se stoga ogleda u Kerovim dekonstruktivnim pristupima nizu etabliranih dihotomija na kojima se temelje generična rodno određena tumačenja ženskog učešća u militantnim džihadističkim organizacijama i samožrtvovanja u bombaškim napadima kao posljedica manipulacije ili patološkog nihilizma, oslikavajući čitav niz transgresivnih praksi, uključujući i konačni samoubilački napad – koji izvodi, ispostavlja se, ne samo još jedna Džihad Džejn – kao ne samo kontekstualno određene činove tihog i glasnog otpora suverenoj moći nego i kao altruistične činove instrumentalizacije smrti i uništavanja u svrhu transfera vitalnosti na druge i svjedočenje transcendentalnog poretka negiranog brutalnošću njegovih samoproklamovanih emisara.