Особине личности као предиктори афективних стилова код младих - Davidović Rakić, Jelena I.; Pavićević, Miljana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Рад је усмерен на сагледавање предикције особина личности у предвиђању афективног стила младих. Узорак испитаника чини 171 студент Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, оба пола, узраста од 18 до 26 година. Прикупљени подаци обрађени су дескриптивном статистиком, корелационом и регресионом анализом, као и т-тестом. Најизраженија димензија личности је пријатност, а од афективних стилова прилагођавање. Потврђена је предикција димензија личности у предвиђању одређеног афективног стила, и то тако да је неуротицизам кључан у предикцији сва три афективна стила. У предикцији афективног стила прикривање особине личности као модел објашњавају 10,7% варијансе, а допринос поред неуротицизма (β= -298; п<0,01) даје и екстраверзија (β= -221, п<0,05). Особине личности објашњавају 36,1% варијансе прилагођавања, а јединствени допринос даје неуротицизам (β= -,596, п<0,01), док у предикцији афективног стила толерисање особине личности објашњавају 9,8% укупне варијансе, а као значајан предиктор се издвојио неуротицизам (β= -,241, п<0,05). Пол се није показао као значајан извор разлика у изражености афективних стилова, док постоје полне разлике у изражености екстраверзије и пријатности у корист испитаника женског пола.