Положај ученика у савременој настави - стање, проблеми, перспектива - Arsić, Zvezdan M.; Babić Antić, Jelena B.; Radojević, Tatjana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Опште је познато да је наставу као друштвено-историјску категорију током различитих периода цивилизацијског развоја карактерисало постојање више непосредних и посебних фактора, међу којима се посебно издвајао ученик. Положај ученика у наставном процесу се током историјског развоја друштва мењао, што је условљавало и промену његове улоге. Будући да се положајем у настави ученик припрема за различите улоге у друштву, она, од првог дана школовања, треба да буде у функцији стварања услова који ће му омогућити учествовање у доношењу одлука, формирању вештина и навика, развијању способности за учење, мишљењу, памћењу, разумевању, решавању проблема, интелектуалном осамостаљивању и примени стеченог знања у пракси. Међутим, и поред тога што међу ауторима који се ближе баве проблемом положаја и односа наставника и ученика постоји релативно висок степен сагласности о томе да се један од најважнијих задатака наставе огледа у спремности за напуштањем традиционалног приступа и створе услови у којима ће ученици бити одговорни за сопствено учење и што читав XX век, нарочито његову другу половину, као и почетак XXI века, карактеришу многе реформистичке идеје са циљем да се створи идеалан концепт образовања, питање је шта се стварно променило и јесу ли промене у образовању утицале на промену положаја ученика у настави или, још увек, у овом домену постоји несклад између савремене педагошке теорије и наставне праксе. Развој науке, технике и технологије донео је, и у будућности ће доносити, брзе промене у образовању, али ипак, наука, техника и технологија неће моћи да васпитавају личности. Зато, у тражењу повољних услова који могу да буду у функцији поспешивања и пуног остваривања субјекатске позиције ученика у савременој настави треба поћи од успостављања другачијих, хуманијих, равноправнијих и, пре свега, непосреднијих односа између ученика и наставника. Стварање позитивне педагошке климе која омогућава партнерски однос између ученика и наставника, темељно је питање савремене школе, од чијег решавања зависи и остваривање главног циља: ученик активни и истински субјект савремене наставе.