Италијанизација Италије: Синхронизација филма ’Риму, с љубављу’ Вудија Алена - Franceschi, Valeria; Corrizzato, Sara (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Аудиовизуални превод пронашао је своје место у теорији превођења захваљујући импликацијама и утицајима које синхронизација филма или телевизијске серије има на гледаоце из другог лингвокултуролошког контекста. Друштвено-културолошки и лингвистички фактори могу утицати на разумевање и успешно прихватање производа од стране циљне публике. Из тог разлога, преводиоци често морају да бирају функционална решења у оквиру ограничења наметнутих потребом да се гледаоци упознају са изворним производом. Филм Риму, с љубављу Вудија Алена нарочито је значајан као пример адаптације будући да се радња дешава у главном граду Италије, што указује на снажне утицаје друштвено-културолошког контекста места дешавања. Стога, може се рећи да је адаптација филма на италијански језик извршена на два међузависна нивоа. Док, с једне стране, преводиоци морају остати верни изворном тексту, с друге стране, од њих се очекује да понуде превод усмерен циљној публици који потенцијално није у складу са представама које су о земљи имали и желели да пренесу сценаристи. У овом раду представићемо компаративну анализу енглеског и италијанског текста са циљем идентификације стратегија којима се минимализује англо-америчка интерференција у крајњем производу.