Актуелни трендови у дидактици енглеског за посебне намене: увиди уредника часописа - Stojković, Nadežda M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Енглески за посебне намене је захтевно поље за предаваче у смислу методологије, педагогије и дидактике из више разлога. Међу најзначајнијима су његова парадоксална позиција у оквиру области наставе енглеског језика у коју га доводи неспорно присуство и значај, али и недовољно учвршћена позиција у академском окружењу, као и одсуство консолидоване релевантне теоријске основе. Настава енглеског за посебне намене подразумева решавање реалних проблема у раду са студентима којима је он потребан из јасно дефинисаних разлога, као и питања одабира наставног приступа, материјала, граматичких јединица и слично. Реално искуство из наставе обезбеђује неопходне увиде, ставове, резултате истраживања наставника енглеског за посебне намене формулисане и представљене у облику научних радова објављених у академским часописима, који чак више него у другим пољима постају примарни извор информација о актуелним и новим приступима у дидактици енглеског за посебне намене. Као главни и одговорни уредник научног часописа посвећеног овом пољу, аутор овде представља запажене, најуочљивије тенденције у свету када су у питању методологија, педагогија и дидактика енглеског за посебне намене, а које представљају актуелну теоријску и практичну основу ове врсте наставе енглеског језика и интеркултуралне комуникације.