Перси Биш Шели: заборављени геније - Bakić-Mirić, Nataša M.; Lončar-Vujnović, Mirjana N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Перси Биш Шели (1792–1822) сматра се једним од најплоднијих писаца, али и најтрагичнијом иконом из доба романтизма у Енглеској. Његов живот и поезија су доказ ове тврдње јер су Шелијев оптимизам, великодушност, вера у човечанство, имагинација, љубав, слобода и убеђење у савршенство човека јединствени. Овај рад даје приказ Шелијевог живота, времена у коме је живео, критике, као и његових најпознатијих дела која су препознатљива по његовом невероватном, али у исто време заборављеном поетском генију.