Куга, помор стоке и глад у Папској држави (1713-1716): прилог историји свакодневице из перспективе британских извора - Kocić, Marija V.; Elezović, Dalibor M.; Dajč, Haris E. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
У раду аутори анализирају прилике у Папској држави изазване епидемијом куге која је погађала њене становнике, али и сточни фонд. Временски оквир који је предмет анализе био је обележен завршетком великог сукоба у Европи познатог као Рат за шпанско наслеђе (1701-1714), али и почетком новог Млетачко-османског рата (1714-1718). Стална ратна опасност, посебно војне операције вођене на територији Апенинског полуострва, утицали су на интензитет и активност епидемије у Папској држави. Аутори податке из британских извора компарирају са другим историјским изворима, али и савременим истраживањима. Истраживање је показало да су епидемије које су у кратком периоду (од 1713. до 1716.) погодиле Папску државу биле мањег интензитета, што се посебно односи на епидемије људске куге. Сточна куга, с друге стране, показала се штетном по привреду Папске државе, претећи да у њој, као крајњу последицу пролонгира и глад, стално присутну међу најсиромашнијим слојевима становништва. Мере заштите које је Рим преузимао показале су се ефикасним, због чега од 1716. године нема вести о куги и глади у британским изворима који описују прилике у Папској држави.