Хуго Клајн - један од пионира социјалне патологије у Србији - Trebješanin, Žarko M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Различити абнормални друштвени феномени, као што су: алкохолизам, самоубиства, професионалне психосоматске болести, различити облици отуђења, поремећаји личности, као и масовне неурозе (етиологија, патогенеза, дијагноза, прогноза, терапија и превенција), били су проучавани у Србији и пре него што се конституисала социјална патологија као посебна област проучавања, особена социолошка дисциплина и предмет на Одељењу за социологију. Многи од претходника, пионира, утемељивача и раних градитеља социјалне патологије код нас, као и њихови доприноси, данас су мало познати или готово непознати широј стручној јавности. Један од тих заслужних пионира свакако је и наш велики научник и културни стваралац Хуго Клајн, чији су радови из области социјалне психијатрије (данас је то социологија менталних поремећаја) везани за прву половину двадесетог века. Овај Клајнов приступ проблемима друштвене абнормалности, који је синтеза психоанализе и социјалне антропологије инспирисане фројдомарксизмом, наставиће касније да развијају на Одељењу за социологију проф. др Владимир Јаковљевић и проф. др Милан Поповић.