Развој дидактичког схватања - Arsić, Zvezdan M.; Banđur, Veljko R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Појам дидактике различито је одређиван у периоду њеног интензивног развоја, а то је условило да се различито одређује и њен предмет. Из тог разлога, главна пажња у раду усмерена је на развој дидактичког схватања од првих почетака до савремених схватања о дидактици као научној дисциплини у систему педагошких наука, па су представљена и анализирана схватања аутора која најприкладније објашњавају та кретања. Рад је тематски подељен на неколико периода и области – развој дидактичке мисли и теорије до Ј. А. Коменског, значај Ј. А. Коменског и његових дела за даљи развој дидактике, основна обележја стваралаштва у домену дидактичке теорије и праксе после Ј. А. Коменског и савремена гледања на појам и предмет дидактике.