Хронотоп у теорији приповести и приповедања - Aleksić, Slađana V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Узајамну везу временских и просторних односа у књижевности Михаил Бахтин је назвао хронотопом у књизи О роману. За Бахтина је значајно изражавање нераскидивости простора и времена (времена као четврте димензије простора). Хронотоп је дефинисао као формално-садржајну категорију књижевности која има суштинско жанровско значење: жанр и жанровски облици обрађују се управо хронотопом, при томе је у књижевности водеће начело у хронотопу време. Термин се употребљава у математици, а увела га је и доказала теорија релативитета (Ајнштајн). У раду се осветљава функција хронотопа у теорији приповести и приповедања.