Терминологија куће и покућства у Ваљевској Подгорини - Štrbac, Gordana R.; Štrbac, Snežana R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
У раду је представљена тематска група речи којима се обележавају појмови у вези са становањем у Ваљевској Подгорини. То је лексика којом се именују реалије из домена традиционалне културе становања, због чега представља једно од најважнијих нематеријалних добара. Лексеме су класификоване по тематском принципу, тј. с обзиром на врсту реалије која се њима обележава и с обзиром на домен употребе дате реалије. У целокупном терминолошком систему куће и покућства у Ваљевској Подгорини могу се уочити два лексичка принципа, који су у исто време и основни механизми мишљења јер се тичу начина на који поимамо и организујемо стварност. Реч је о двема основним врстама хиперонимско-хипонимских односа познатим у лингвистици као таксономија и мерономија. Они ће бити представљени на примеру тематских подгрупа "кућа и њени делови" и "посуде и предмети с различитим наменама у исхрани".