Творбено-семантичка анализа нових сливеница у српском језику - Tomić, Gorica R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
У раду се квалитативно и квантитативно анализирају структурни и семантички аспекти 250 нових сливеница у српском језику прикупљених из различитих извора с циљем да се испитају: а) најчешће комбинације врста улазних речи и најчешћа врста речи којој сливенице припадају; б) механизми сливања и њихова учесталост у корпусу; в) семантичка центричност у сливеницама и г) семантичка поља којима сливенице припадају. Резултати анализе показују да су у процесу сливања у српском језику могуће различите комбинације врста речи, као и да је међу њима доминантна она у којој се комбинују именица + именица, због чега и највећи број сливеница у корпусу припада управо именицама. У корпусу је даље утврђено седам механизама сливања од којих се као најпродуктивнији издвојио онај у којем су сливене цела прва и други део друге речи, уз могуће (графо-)фонолошко преклапање. Семантичка анализа показује да је највећи број сливеница ендоцентричан и да у семантичком смислу већином управља десно позиционирана реч. Семантичко поље хране и пића се, међу више изнађених, показало као најплодотворније за творбу сливеница.