Наративи о старости у времену транзиције - Đurić Paunović, Ivana V.; Stevanović, Kristina I. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Иако су старење и старост општеважеће биолошке чињенице сваког живог бића, начини на који се они у појединачним културама схватају, представљају и третирају могу се веома разликовати. Развијајући област којом су се почетком XX века бавили први геронтолози, истраживачи у области друштвених и хуманистичких наука доказали су да је културни аспект старења и старости од важности како за разумевање индивидуалног искуства тако и за оно што се подразумева као важећи став заједница. Комплексна област и једно од првих интердисциплинарних поља изучавања, студије старења и старости (age studies), неминовно се баве и истраживањима представа старости и старења и у књижевности. На основу књижевне анализе одабраних приповедака Љиљане Ђурђић, Давида Албахарија, Горана Петровића, Миће Вујичића и Веселина Марковића, рад нуди преглед теоријских поставки које се односе на специфичности старења и слике о старима у периоду транзиције у савременој српској краткој прози.