Актуелност Хобсове моралне и политичке филозофије - Popović, Brankica V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Циљ овог рада је актуелизација морално политичких ставова енглеског филозофа Томаса Хобса као универзалне вредности и својеврсног филозофског размеђа, које подједнако баца светлост како на друштвена превирања у старом грчко-римском периоду тако и на друштвено-политичке прилике у нашем времену. У првом делу рада истражују се појмови споразума и моћи у светлу Хобсове филозофије, који и данас представљају доминантне феномене на савременој друштвено-политичкој сцени, посебно у нашем региону Западног Балкана. Други део истраживања односи се на кључна етичка питања о различитости понашања, у чијој основи стоје добро и зло, љубав и мржња, да би нас, на крају рада, Хобсова критика филозофије навела на једно ново преиспитивање улоге филозофије у нашем времену. Доминантна метода коришћена у овом раду је дескрипција наведених појава и појмова, као феноменолошки поступак истраживања.