Poststrukturalističke analize uloge čitatelja - Rizvanović, Nenad E. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
U radu je razmotren način na koji se poststrukturalistička teorija bavila problematikom uloge čitatelja. Umberto Eco, Wolfgang Iser, Jonathan Culler, Peter Rabinowitz, Stanley Fish, a prije njih Jean Paul Sartre, Walter Ong i Walker Gibson, samo su neki od autora koji su proučavajući kompleksne odnose između teksta, autora i čitatelja, postavili čitatelja u središte teorijske analize i ponudili svoja manje ili više slična terminološka rješenja (implicitni čitatelj, idealni čitatelj, informirani čitatelj, implicitni čitatelj, autorski čitatelj, itd.). Prethodna teorijska istraživanja (formalizam, strukturalizam itd.) čitatelja držali su ahistorijskim pojmom, apstraktnim, bezličnim i jedinstvenim, i tek je poststrukturalizam unio promjenu, raspravljajući o različitim ulogama čitatelja u činu čitanja.