Дидактичко-методичка вредност уџбеника Теорија нотног певања Исидора Бајића - Ilić, Petar M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
У раду се разматра дидактичко-методичка вредност уџбеника Теорија нотног певања Исидора Бајића. Kao литература за основно музичко образовање, први пут је објављена 1904. године, под називом Теорија правилног нотног певања. Након првог, уследило је и друго допуњено издање 1912. године, под називом Теорија нотног певања. Познато је да почетком ХХ века у Србији нису постојали музички уџбеници, ни приручници, одобрени или издати од стране тадашњег Министарства просвете, из којих је могло да се научи нотно певање. Исидор Бајић је у складу са тиме приредио уџбеник са основним теоријским и практичним поставкама наставе солфеђа и теорије музике. Његов садржај подељен je на поглавља у којима су заступљене елементарне области педагогије правилног нотног певања. Основне лекције у уџбенику обухватају теорију музике, ритам, мелодику, као и основе вокалне технике. Уџбеник Теорија нотног певања није заступљен у оквиру предложене литературе за наставу солфеђа и теорије музике за основно музичко образовање у Србији. У складу са тиме, циљ овог рада је указивање на могућности коришћења и актуелизације једне од првих методичких књига за нотно описмењавање на српском говорном подручју. Примена уџбеника Теорија нотног певања проширила би званични списак литературе из области почетне наставе солфеђа. У овом раду, методом теоријске анализе, разматраће се дидактичко-методичкa апаратура, текстуални и нотни садржај другог допуњеног издања.