О култу Јупитера на југу провинције Далмације (Неколико примјера из источне Херцеговине) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
На југу римске провинције Далмације (источна Херцеговина), као и у свим подручјима која су некада била у саставу Римског царства, нађени су споменици који свједоче о религиозности римских грађана. Римски грађани увијек су и свугдје поштовали задате култне обреде, приносили жртве и упућивали молитве. Римљани (војници, колонисти) са собом су донијели поштовање култова божанства римског државног пантеона, од којих је најпоштованији био врховни римски бог Јупитер. Тако је и на подручју источне Херцеговине нађен скроман број споменика посвећених овом божанству. Покоравањем туђих територија, мјесни, односно аутохтони култови синкретизују се или посредством interpretation Romana романизују. Епиграфска грађа нам служи као главни извор за упознавање римских култова и њиховог ширења на подручју царских провинција.