Брига о старим лицима у систему социјалне заштите Републике Србије - Simatković, Mina B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Продужење животног века одређује положај старих особа у савременом друштву. Стога проблеми старости постају значајна друштвена појава која заокупља научну и стручну пажњу геронтолога, геријатара, социолога, социјалних радника, криминолога, психолога и др. Живимо у времену политичких и економских криза и промена у којима постоје категорије становништва које су угрожене, осиромашене, болесне, усамљене, рањиве, што је нарочито изражено код старе популације. Иако је, код нас, старање о старима, у великој мери, сведено на породицу и има међугенерацијски карактер, све чешће породица није у стању да сама сноси терет те бриге. Многа стара лица живе сама или у старачким домовима, с обзиром на то да су млади последњих двадесетак година напуштали земљу и родитеље у потрази за бољим животом. Кроз законска решења и Стратегије о старима и у Републици Србији покушава се, преко институционалних и ванинституционалних облика заштите, помоћи особама трећег животног доба.