Увод у решавање питања сафавидског наслеђа (1721–1723) према британским изворима - Kocić, Marija V.; Elezović, Dalibor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Рад анализира прилике у Персији током владавине последњих владара из династије Сафавида. Слабљење Персије настојала је да искористи Русија и освоји делове Каспијског региона, а исте намере имало је и Османско царство. Истраживање је засновано на необјављеним британским изворима, односно службеним извештајима амбасадора Велике Британије у Истанбулу Абрахама Станјана. Ова архивска грађа власништво је Националног архива у Лондону (The National Archives, London) и налази се у серији State Papers, фонду 97 (Turkey), фасцикли n°24. Уз то, извештаји доприносе свеобухватнијем сагледавању питања која се односе на трговинску размену Велике Британије са тим делом света. Осим дипломатских архивских докумената, у истраживању је као извор коришћена и ондашња штампа (The Monthly Mercury), као и резултати савремене историографије, првенствено британске и руске.