Фукујамино тумачење Токвиловог учења о нарави аристократије и демократије (антиципација Ничеа) - Nedeljković, Zoran D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Аутор је у овом раду за предмет свог истраживања одабрао Фукујамино тумачење Токвиловог учења о нарави аристократије и демократије. Посебно је узео у обзир Фукујамино запажање да је Токвил својим опсервацијама о предностима и недостацима америчког друштва антиципирао Ничеово учење о аристократском моралу, питајући се шта је изгубљено након промене владавине и да ли се преобразио дух времена. Недвосмислени одговор француског историчара и политиколога је да су се изгубиле некадашње аристократске вредности. Нестало је отмености у понашању, племенитост карактера у друштвеним односима и самосталност и неповерљивост, које су Ничеу, да би осенчио оштре црте идеала „надчовека“, биле преко потребне. Уместо целовитог човека, сада се сусреће делимични човек, појединац који се крије у маси, заједници једнаких грађана који своју слободу могу да сачувају само ако се крећу и раде у групи, маскирани као чланови све већег броја удружења, која као различити колективи индивидуи преузимају моћ и одговорност за његову егзистенцију. У америчком грађанском друштву Токвил увиђа да се однос поверење–неповерење преокренуо у однос дужник–поверилац. Испитује у којим се све институцијама америчког демократског друштва, које није настало из револуције, могао уочити губитак аристократских вредности и износи парадоксалне ситуације где се из тек стасале демократије рађа нова аристократија.