Барокна геометрија реченице у делу Кратка всемирна историја (1831) Георгија Магарашевића - Antić, Aleksandra M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
У раду се разматрају репрезентативне одлике реченице српског барока на корпусу Кратке всемирне историје (1831) Георгија Магарашевића, писане доситејевским типом језика. Специфичности синтаксе српског барока, на коју су умногоме утицале латинска и немачка синтакса, огледају се у финалном положају инфинитива, финалном положају предиката, опкорачењу, инверзији, тј. постпозицији атрибута, антепозицији генитива, антепозицији одредби, синтаксичком паралелизму, присуству узвика, узвичних реченица и вокатива и антепозицији објекта.