Утицај друштвеног контекста на функционалност породице и развој човекове личности у роману Хајнриха Бела Мишљења једног кловна - Stipančević, Ana I. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Сваки период у којем постоје одређена друштвена, економска и морална превирања рефлектује се и на породичну динамику. Понашање чланова породице у кризним временима представља важан индикатор општег стања и односа у једној породици. У таквим околностима долазе до изражаја породичне снаге. Заједнице у којима влада слога и заједништво лакше ће се изборити са кризним ситуацијама, него оне код којих та хармонија и кохезивност не постоје. Један од таквих кризних периода свакако је време пре и после Другог светског рата, у којем два различита друштвена система, фашизам и демократија, детерминишу начин живљења и понашања Немаца. Радња романа Хајнриха Бела, Мишљења једног кловна, смештена је у овај временски оквир и представља основу за проучавање утицаја друштвеног контекста на породичну динамику. У раду ће се утврдити у којој је мери породица Шнир функционална, односно сложна и јака да превазиђе кризне ситуације у којима се нашла. Осим што друштвена средина утиче на развој личности, породица такође има значајну улогу у обликовању човека и његовој интеграцији у друштвену заједницу, те ће се проучавати и утицај ових фактора на развој личности главног лика романа, Ханса Шнира.