Анксиозност као црта и осетљивост на поткрепљење код адолесцената - Pavićević, Miljana S.; Minić, Jelena Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2019)
Теоријску основу рада чине реформулисана Грејова теорија осетљивости на поткрепљење и Спиелбергеров модел анксиозности као црте личности. Реч је о утемељеној и добро познатој концепцији, али и тероији која изазива бројне противуречности. Рад је део ширег истраживања менталног здравља младих на Косову и Метохији. Циљ истраживања био је испитати предиктивну моћ анксиозности као црте у предвиђању осетљивости на поткрепљење (кроз системе: БББ; БИС и БАС). Узорак истраживања чинили су адолесценти (Н=138). Резултати указују на то да је анксиозност као црта израженија код оних адолесцената код којих су блокирање и бежање израженији, као и БИС. Такође, анксиозност је као црта израженија код оних адолесцената код којих је БАС нижи. Није добијена статистички значајна повезаност анксиозности као црте и борбе. Особе са израженијом анксиозношћу испољавају неспособност да одреагују на угрожавајуће ситуације, повлаче се и избегавају нове ситуације, а окружење перципирају као извор потенцијалне опасности.