Музичке преференције и криминално понашање - Petrović, Milena Č.; Radovanović, Ivana D.; Milanković, Vera D.; Ačić, Gordana I. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Циљ овог истраживања је испитивање односа између музичких преференција и криминалног понашања. Истраживање је обухватило 216 испитаника мушког пола, узраста од 18 до 30 година (просечне старости 24,59), подељених у две групе: студенти (115) и затвореници (101) на издржавању казне због кривичних дела крађе. Подаци су прикупљени у анонимној ситуацији, посебним упитником намењеним истраживању музичких жанрова. Тај упитник садржи седам питања о томе које су музичке жанрове испитаници слушали током одрастања, као и у различитим ситуацијама из свакодневног живота: из навике, из задовољства, када је испитаник сам, када је у друштву, када је срећан и када је тужан. Резултати каноничке дискриминативне анализе и тест значајности разлика у слушаности појединих жанрова у наведеним ситуацијама, показали су да тим разликама највише доприносе класична и рок музика коју слушају студенти и алтернативни електро жанрови и народна (фолк) музика коју слушају затвореници. Те разлике односе се, пре свега, на период одрастања, а затим код слушања из навике и из задовољства. Резултати подржавају налазе из литературе о промени статуса рок музике (из бунтовничког у мејнстрим жанр), као и о потенцијалној предиктивној вредности раних адолесцентних преференција за тзв. алтернативне жанрове за касније криминално понашање.