Превођење као стратегија писања и негативни језички трансфер као резултат њене неефикасне примене - Stanojević Gocić, Maja P.; Jankovic, Anita V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Превођење је једна од честих стратегија учења страног језика на почетним курсевим језика, а недостаци те стратегије посебно се уочавају у задацима писања текстова на задату тему. Сходно томе, овај рад има за циљ да предочи предности подучавања студената стратегијама писања и потребе да оне буду интегрисане у наставни процес. Истовремено, увођење контрастивне анализе у наставу имало би за циљ да се студентима укаже на разлике између српског и енглеског језика, које они најчешће не уочавају или превиђају, што резултира негативним језичким трансфером. Превођење, наиме, није једнообразни процес који се одвија реч-по-реч, већ је то процес преношења значења из једног језика у други, уз уважавање разлика између језичких система. У раду представљамо резултате истраживања које је спроведено са 35 студената Високе школе примењених струковних студија у Врању у коме су анализиране грешке које су настале као последица неефикасне примене ове стратегије.