Социодемографске карактеристике школске недисциплине - Kompirović, Tatjana P.; Dančetović, Nikola N.; Radojević, Tatjana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
У раду се испитује повезаност школске недисциплине ученика у односу на неке социодемографске варијабле. Циљ истраживања је усмерити на испитивање повезаности школске недисциплине са полом ученика, узрастом, школским успехом и бројем неоправданих часова ученика, редоследом рођења детета и бројем деце у породици, запослењем и образовањем родитеља. Узорак су чинили ученици оба пола, узраст од 11–14 година (N=130), односно ученици V (N=30), VI (N=48), VII (N=22) и VIII (N=30) разреда. У истраживању су кориштени: Упитник основних података и Скала школске недисциплине. Подаци су обрађени корелационом анализом, Т-тестом, и анализом варијансе. Добијени резултати показали су да постоји позитивна корелација школске недисциплине са узрастом ученика, школског, тј. академским успехом ученика и образовања родитеља.