О фатвама и дилемама младих Ирачана - Butt, Sophia (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Муслимани верују да откровења и изреке Пророка Мухамеда представљају код за живот на овоме свету, и оном другом. Преко Курана, Пророка и Пророковог потомства, Алах је обавестио муслимане о дужности да следе знање, али и да мудро поступају у складу с њим. Да би поступили у складу с овом заповешћу, следбеници ислама који настоје да проникну у тајне Светих списа с дужном пажњом, уједно увиђају границе својег знања, чак и током покушаја да дешифрују наизглед једноставне стихове у Курану због сложености њихове егзегезе. Стога, за разлику од сунита, шиитски следбеници Ехли-бејта пажњу поклањају важности и неопходности таклида (taqlid) – односно, обраћају се познаваоцима права за учено тумачење Светих текстова, учења Пророка Мухамеда и безгрешних потомака његове кћери Фатиме аз-Зeхре. Међутим, у којем су обиму едикти, или фатве, које издају савремени познаваоци исламског права у складу са веровањима и дилемама савремене младежи, нарочито ирачке?