(Не)Могуће мучеништво: маскулинитет, старење, болест и смрт у филмовима ’Тумстоун’ и ’Логан’ - Petković, Danijela Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Наслов рада алудира на добро познату тврдњу Хане Арент да је у нацистичким концентрационим логорима мучеништво, по први пут у историји, било онемогућено потпуном анонимношћу и обесмишљеношћу смрти логораша (Арент, 2000, стр. 133). Сам рад пак разматра два савремена филма, који, укрштајући нормативни маскулинитет са болешћу, старењем и умирањем не негирају ту могућност. Филмови Џорџа Косматоса и Џејмса Менголда, Тумстоун и Логан, приказују последње дане (поп) културних икона мужевности као што су Џон Хенри „Док“ Холидеј и Џејмс Хаулет, познатији као Логан/Вулверин. Тематско фокусирање ових филмова на завршетак живота, које је очигледно не само у заплетима и дијалозима већ и у бројним крупним плановима измршавелих, крвавих, оборених мушких тела, оболелих од туберкулозе и тровања адамантијумом, захтева, најпре, разматрање филмског приказивања нормативног маскулинитета и маскулинитета са инвалидитетом. Конкретно, пошто се нормативни маскулинитет културно одређује насупрот феминитету, те је синоним за физичку и менталну снагу, моћ и доминацију – укључујући и контролу над сопственим телом – ово разматрање ће се фокусирати на то да ли и како ови филмови приказују Дока Холидеја и Вулверина као феминизиране њиховим сопственим оболелим, непослушним телима, чиме доприносе културном конструисању рода и родних разлика. Затим ће рад размотрити емотивно задовољство гледатељке које произилази из ореола мучеништва којим су умирући мушкарци награђени у овим филмовима: Холидеј и Логан не избегавају, већ убрзавају смрт зарад пријатељства, породице и заштите рањивих и маргинализованих. Док оба филма несумњиво нуде утешне фантазије о саможртвовању и смрти која враћа достојанство насупрот брутално приказаном старењу и болести, последње питање које је неопходно размотрити јесте да ли ово (не)могуће мучеништво потврђује нормативни, телесно способни и доминирајући маскулинитет.