О бенефицијарским натписима са југа провинције Горње Мезије (примјери са Косова и Метохије) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
У раду се презентују подаци о станицама конзуларних бенефицијара са југа провинције Горње Мезије (Косово и Метохија). На овом подручју најбројнији су били beneficiarii consularis legionum, и то beneficiarius legionis VII Claudiae и legionis IV Flaviae, али било је и оних уз које се појам „легија“ не спомиње. Натписи са Косова и Метохије потврђују да су се станице конзуларних бенефицијара (локалних полицијских официра) налазиле дуж главних комуникацијских праваца, на важним саобраћајним раскрсницама и у рудним областима. Сматра се да су у овим станицама биле смјештене мање посаде војника чији је основни задатак био да обезбјеђују сигурност саобраћаја на путевима и контролишу транспорт робе. Поред тога, њихова обавеза била је и прикупљање и чување пореза у натури. На путевима на југу провинције Горње Мезије (Косово и Метохија) бенефицијарне станице биле су веома честе, а натписи бенефицијара бројни у односу на друге дијелове и путеве у провинцији. Сматра се да је разлог постављања бенефицијарне станице у околини Новог Пазара био у томе што је пут водио даље на југоисток према рудничкој области Рогозне и муниципијуму DD (данашњa Сочаницa). Наиме, на локалитетима око Новог Пазара и у косовској области откривени су бројни трагови експлоатације руде у антици и отуда је густина станица конзуларних бенефицијара на путевима на југу Горње Мезије настала из потребе обезбјеђења саобраћаја и транспорта из рудника од разбојника. Такође, војна посада код Слатине штитила је пут који је повезивао руднике код Сочанице са магистралнoм саобраћајницом. Између Косовске Митровице и Вучитрна нађено је неколико натписа конзуларних бенефицијара, па постоји могућност да се ту налазила раскрсница два главна пута (Нарона–Нови Пазар–Скопље, Лисус–Наисус) или су се пак са главном комуникацијом укрштали локални путеви. На траси пута између Косовске Митровице и Качаника увезивао се низ путева локалног значаја. Бенефицијарна станица код Качаника обезбјеђивала је улаз у Качаничку клисуру и царинску станицу код данашњег Руњева. Припадници легије VII Claudia код села Шкозa контролисали су прелаз преко Белог Дрима. Сматра се да је траса пута која је код овог села прелазила Дрим вјероватно ишла преко данашњег Призрена те да натпис бенефицијарија друге Горњомезијске легије, IV Flavia, потиче од посаде станице на том мјесту. Сви епиграфски споменици бенефицијарија са југа Горње Мезије датују се од краја II до средине III вијека.