Структура и детерминанте става према једнородитељству код жена - Kostić, Senka M.; Radović, Olivera B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Циљ истраживања био је да се испитају структура и евентуалне детерминанте става према једнородитељству код жена. У анализу су укључене неке социодемографске (образовни и материјални статус, године старости), као и психолошке (ниво анксиозности и избегавања у домену афективне партнерске везаности) могуће детерминанте става према једнородитељству. Спроведено је истраживање на узорку који је чинило 96 жена, узраста 24-56 година. У истраживању је примењен Упитник за процењивање партнерске афективе везаности као и Скала става према једнородитељству која је конструисана за потребе овог истраживања. Резултати показују да се став према једнородитељству састоји из 3 димензије (неопходност оца као родитељске фигуре (α=0,75), положај самохране мајке у друштву (α=0,56) и мајчинство као циљ (α=0,67)). Међу испитаним женама највише има оних које карактерише избегавајући образац партнерске афективне везаности (35,4%), а најмање је оних са преокупираним обрасцем партнерске афективне везаности (16%). Резултати показују да на основу укључених социодемографских варијабли можемо објаснити 17,3% варијансе става према неопходности оца као родитељске фигуре; значајан јединствени допринос имају варијабле материјални статус и старост испитаница, као и да се предиктивна моћ модела појачава додавањем степена испољене анксиозности и склоности ка избегавању (R2=0,27). Резултати даље показују да је предикција става према перцепцији социјалног статуса самохраних мајки на основу познавања степена испољене анксиозности (R2=0,29), али и да не постоји статистички оправдана могућност предикције става према мајчинству као циљу на основу укључених варијабли. Добијени резултати делимично су у складу са ранијим истраживањима. Један од разлога за добијене резултате можда лежи у идеји савремене жене која je подељена између културолошког захтева да жена првенствено треба да се оствари као супруга и мајка, а онда и као индивидуа (битно је образовање, каријера и слично).