Пут у рат: пресек политичке ситуације у Босни и Херцеговини између пролећа 1990. и пролећа 1992. године - Aleksić, Jovan J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Рад представља покушај презентовања најзначајнијих момената политичког живота Босне и Херцеговине од обнове вишепартијског система током 1990. године до почетка међунационалних оружаних сукоба на овој територији. Дајући приказ бурних догађаја који су се одиграли у овој бившој југословенској републици у наведеном временском интервалу, покушали смо осенчити најважније феномене и процесе који су довели до почетка највећег ратног конфликта у Европи после Другог светског рата. Ценећи да ова тема завређује много већи простор, саставили смо чланак опште-информативног типа, не улазећи у ситније детаље ове проблематике. Текст је написан на основу доступних историјских извора, периодике и релевантне литературе.