Психолошке и моралне противречности књижевних јунака у прози Лазе Лазаревића - Cvetković, Raisa J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Предмет истраживања овог рада јесу ликови драмски конципираних јунака у приповеткама Лазе К. Лазаревића. Истражују се јунаци који страдају као жртве сопствених нерешених конфликата или услед спољашњих околности на које не могу утицати, а чије су жртве. Уважавајући достигнућа психоаналитичке књижевнонаучне методе, као и ставове, првенствено Јунга, Адлера, Хорнајеве, Креча и Крачфилда, те досадашњих истраживача прозног стваралаштва Лазе Лазаревића, истраживањем смо обухватили јунаке приповедака и „Све ће то народ позлатити“. Циљ овог рада јесте осветљавање литераризације конфликата и психолошких одбрамбених механизама у Лазаревићевој прози, као и указивање на особености и вредности наративног поступка аутора у психолошком обликовању ликова, захваљујући којима се и сматра творцем српске психолошке приповетке.