Професионални стрес и особине личности као фактор превладавања стреса просветних радника - Stanković-Đorđević, Mirjana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
У условима савремене тржишне економије просветни радници доживљавају пролонгирани стрес и професионално сагоревање. Општи фактори професионалног стреса делују у свим културама и одређени су општим положајем образовања, посебни фактори проистичу из одређеног социјалног окружења, ужестручног и професионалног статуса наставника и његових компетенција. Неке од значајнијих карактеристика личности које су проучаване као специфични фактори професионалног стреса су димензије личности у оквиру петофакторског модела, самоефикасност, самостишавање, задовољство позивом, стилови превладавања стреса, ниво изгарања на послу. Истраживања указују да виши нивои неуротицизма, агресивности, самостишавања и више вредности оптимизма, емоционалне компетентности, самоефикасности, животног задовољства, стилови превладавања стреса, као и ниво образовања на ком наставници раде, имају утицаја на доживљај професионалног стреса и сагоревање на послу. Чини се да је најкорисније, у овом актуелном друштвеном тренутку, сагледавати индивидуалну личност наставника са аспекта позитивне психологије и развијати индивидуалне ресурсе наставника за превладавање професионалног стреса.