Држава и друштво на Балкану (XIV - XVII век) - пре и након успостављања османске владавине (State and Society in the Balkans before and after Establishment of Ottoman Rule, editors in chief Srđan Rudić, Selim Aslantaş, Belgrade (Donat graf)... - Gašić, Dejan R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Особеност Балкана, као историјског феномена, проистекла је из вишемиленијумског судара и прожимања цивилизација, што је за последицу имало да је полуострво постало етнички и политички најкомплексији регион Европе. Ревносно то потврђују источници у којима су се утискивале културне групе и етничке заједнице, Трачани, Илири, Келти, као и Грци - који су трајније од осталих народа организовали градове и државе, стварајући културу високог домета и учествујући у формирању хеленистичких империја чије је полазиште било управо Балканско полуострво.