Одјек и последице Резолуције Информбироа у Краљеву и околини - Virijević, Vladan A.; Trifunović, Nemanja F. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Несугласице и разлаз југословенског партијског и државног руководства са званичном Москвом и руководствима осталих земаља чланица Информбироа узроковали су бројне друштвене потресе и промене. Последице раскола у до тада монолитном социјалистичком лагеру, осећале су се понајвише у редовима Комунистичке партије Југославије и другим друштвено-политичким организацијама блиско повезаним са њом, али и у животној свакодневици свих југословенских грађана. Отклон од дотадашњег идеолошког курса који је идеализујући апострофирао достигнућа развоја социјализма у СССР-у, стварајући при том својеврстан култ Стаљина као „непогрешивог учитеља и вође“, проузроковао је извесне недоумице и конфузију у ставовима појединаца, нарочито чланова партије, у читавој земљи, самим тим и у Краљеву и његовој околини. Сукоб са чланицама Информбироа имао је видног одраза на друштвено-економске и политичке прилике у Краљеву и његовом ужем гравитационом подручју и управо то чини основни садржај овога рада. Огромној већини грађана његова идеолошка позадина била је страна и неразумљива. Упркос, углавном, неразумевању идеолошких фраза и парола, они су итекако осећали промене које су уследиле као последице истих, испољаване кроз појачану репресију органа државне безбедности (УДБ-е и милиције), увећање откупних обавеза у домену пољопривредне производње, изражени притисак на усвајање концепта колективизације на селу, инсистирању на испуњавању планова „Прве петолетке“ и сл. Посебно ће бити анализиран утицај овог сукоба на животну свакодневицу, тј. догађајну стварност појединаца који су се, у процесу идеолошке диференцијације, нашли на удару партијских и државних мера, почевши од удаљавања из партијског чланства, преко одређених нормативних консеквенци до проскрибовања и изопштавања из друштвених токова.