Сер Гавејн и Зелени витез: тумачења и значења - Jakovljević, Mladen M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Средњовековна поема Сер Гавејн и Зелени витез изузетно је значајан текст за историју енглеске књижевности. Уз богатство језика и приче, комплексност структуре и песничку вештину, разлог што јој теоретичари с несмањеним интересовањем посвећују пажњу лежи у чињеници да је инспиративна за нова тумачења захваљујући амбивалентном ставу аутора према идеалима витешког романа и уопште идеалима свога доба, што његов однос према свом времену чини блиским данашњем. Ово дело још увек је актуелно, загонетно, изазовно за читање и инспиративно за савремене ауторе јер садржи обрасце уочљиве, такође, у бројним делима савремене фантазијске књижевности на енглеском и српском језику: прожимање митске и историјске, нарочито средњовековне прошлости, затим природног, натприродног и божанског, као и потиснутих и актуелних веровања, то јест предхришћанских и хришћанских мотива. Због наведених разлога важно је његову вредност приближити читаоцима на српском језику, како преводом, тако и додатним, свеобухватнијим и дубљим анализама.