Осавремењавање универзитетске наставе интеграцијом студијских предмета - Stankovic, Sladjana S.; Golubović-Ilić, Irena B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Универзитетска настава у оквиру које се усвајању садржаја приступа интегрисано, уз истовремено остваривање корелација два студијска предмета динамичнија је, интелектуално вреднија и емотивно богатија од уобичајене, традиционалне наставе. У раду је истакнут значај и предности примене интегрисаног приступа и корелације у раду са студентима на смеру васпитач у предшколским установама. Наведен је пример реализације часа универзитетске наставе на коме су истовремено обрађени садржаји два студијска предмета: Методике физичког васпитања и Методике упознавања околине. На часу је примењен принцип рационализације и економичности, а студенти су уочили међупредметну повезаност, стекли искуство и видели низ практичних примера које сутрадан могу применити у вртићима. Заједничке, међусобно сродне елементе или делове садржаја Методике физичког васпитања и Методике упознавања околине, на први поглед, тешко је уочити. Из тог разлога нам је интегрисање и комбиновање садржаја ова два студијска предмета представљало изазов и простор у коме можемо да испољимо своју креативност и стваралачке идеје.