Однос традиционалне и савремене породице у контексту анализе димензија породичног живота студената у Војводини - Sakač, Marija D.; Marković, Saša S.; Marić, Mia R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Савремена породица пролази кроз фазу интензивних промена, које највећим делом произилазе из глобалних друштвених трансформација. Елементи традиционалне породичне организације још увек нису у потпуности превазиђени, мада се у све већој мери пред породицу постављају нови модели и обрасци понашања, које намећу савремени начин живота и модерно доба. Управо из тог разлога, основни циљ овог рада представља испитивање перцепције породице и породичног живота код студентске популације, путем анализе основних димензија породичног живота, које описују елементе традиционалног и савременог у актуелном породичном контексту. Узорак је чинило 504 студента. Скала димензија породичног живота, конструисана за потребе овог истраживања, показала је задовољавајуће метријске карактеристике. Резултати овог истраживања потврдили су полазне истраживачке претпоставке о томе да се актуелни породични контекст у коме одрастају млади одликује у извесној мери и карактеристикама традиционалних породичних вредности, али и да истовремено све више прима обележја модерне породице, која носи своје специфичности и одлике новог доба. Добијени налази имају значајне друштвене и педагошке импликације, које се првенствено огледају на пољу расветљавања актуелног породичног окружења у коме млади одрастају и усвајају породичне вредности и норме понашања.