Образовање и грађанско друштво - Osmanlić, Iljaz A.; Zukorlić, Mirsada S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2018)
Демократија претпоставља активно учешће грађана свесних своје важности и одговорних за своје одлуке. Модерно демократско друштво тешко може функционисати без развијене грађанске свести. Најпоузданији начин да се такво учешће људи у демократским процесима осигура јесте систем образовања и васпитања. Дакле, демократију могу развијати само људи уверени у њену оправданост, људи који знају њен смисао и начине њеног остваривања. Основни задатак васпитно-образовног система је стварање одговорних грађана. Ипак, школа нема у томе ексклузивну и монополну улогу. У том послу има места за све врсте институција које чине демократско друштво. Ту, пре свега, сем школе и целокупног школског система, мислимо на странке, синдикате, верске установе као и бројне невладине организације, стручна друштва и удружења грађанске и демократске иницијативе. Ипак, улога школе и васпитно-образовног система је изузетна. Образовање за живот у грађанском друштву мора подразумевати усвајање његових вредности, али неопходно је избећи да се то усвајање сведе на неаргументовано присиљавање. Свако такво чињење само би штитило незнање и спречавало слободу избора и водило у незнање. То значи да и васпитање за демократију мора и само бити демократско, слободно, без страха прихватано, а не наметано. Демократско одлучивање зависи од разборитости закључивања у којем сви учествују равноправно. Свачији глас се уважава, али не вреди једнако, а одлука је израз воље већине.