Функција анђела у опису страдања и смрти код Данила другог и Даниловог ученика - Milojević, Snežana J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Иако је истраживачки циљ у овом раду осмишљен наративом хагиографа прве половине XIV века, Архиепископа Данила и његовог ученика, успоставили смо континуитет са Светим писмом и ауторима XII и XIII века. Уочивши схему утројавања – термин из богословске терминологије који смо инкорпорирали у књижевнотеоријско истраживање – истакли смо три базичне функције пројављивања анђела; тростепеност монашко-анђеоског живота; три облика посредништва између Бога и човека од којих је сваки на трагу анђеоске онтологије извршиоца воље Божије. Наративна стратегија Архиепископа Данила и његовог ученика предоминантно је фокусирана на подразумевајућу улогу анђела у типским ситуацијама у којима се у претходном периоду о пројављивању анђела детаљно говорило и слика је трећег степене (трећег начина) истицања функције бестелесних небеских бића у житијној литератури старе српске књижевности. Овакав став Данила II и његовог ученика произлази из истицања човекове недостојности комуникације са метафизичким просторима Истине Божије, која истовремено јесте извор страха Божијег, али и тежње за сједињењем с њим.