Структура активности у пројектном моделу наставе природе и друштва - Ristanović, Dušan P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду се, коришћењем дескриптивно-аналитичке методе, разматра могућа структура активности ученика и наставника у пројектном моделу наставе природе и друштва. Ослањајући се на Мејеров структурни модел методичког деловања, аутор предлаже структурирање пројектних активности у четири етапе: припремну, процедуралну, процесуалну и рефлексивну. У складу са тим објашњене су функције сваке од етапа, а посебан акценат је стављен на трагање – трофазни циклус истраживања материјала, идеја или ситуација који има за циљ подстицање ученика за рад на пројектима и формулисање водећих питања – проблема истраживања који представљају основ за даље организовање активности и спровођење истраживања. У закључку се констатује да дата структура активности треба да помогне ученицима у усвајању и разумевању истраживачких процедура, а наставницима у усавршавању способности планирања, организовања и руковођења пројектом.