Анализа фонетско-фонолошке перцепције енглеских монофтонга на терцијарном нивоу учења - Dančetović, Nikola N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
Рад се бави испитивањем фонолошке компетенције студената прве и четврте године Катедре за енглески језик и књижевност Филозофског факултета у Косовској Митровици. У раду је способност студената да препознају релевантне елементе вокалског система енглеског језика (монофтонге) испитивана кроз квалитативне и квантитативне опозиције [ɪ]-[iː], [e]-[æ], [ʌ]-[ɑː], [ɒ]-[ɔː], и [ʊ]-[uː], са циљем да се утврди на који начин је период од две године студија утицао на свеукупну компетенцију студената завршне године. У истраживању је учествовало тридесеторо испитаника-студената, подељених у две групе. Свака група је била састављена од десет женских и пет мушких испитаника. По завршеном истраживању, приступило се анализи добијених резултата који су даље разматрани из угла свих испитаника и засебних група, као и у контексту фонетско-фонолошких теорија из литературе.