Хајдегер и деконструкција - Lazić, Nebojša J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2017)
У раду истражујемо и пратимо утицај који је филозофија Мартина Хајдегера, посредством Жака Дериде, имала у заснивању постмодерне мисли о књижевности. Овај процес одвијао се на комплексан начин, пошто Дерида није настављач, попут Ханса - Георга Гадамера, али ни пуки епигон Хајдегеровог мисаоног пута. Дерида, утицајни мислилац на размеђи ХХ и ХХI века, искористио је одређене Хајдегерове замисли за полазне тачке сопствених промишљања. Те идеје су, ако не кривотворене, засигурно измењене у толикој мери да суштински потиру њихов изворни смисао. Међутим, и те преображене Хајдегерове поставке снажно су утицале на групу критичара књижевне постмодерне, названих деконструкционистима, од којих смо посебну пажњу посветили деловању Пола де Мана.